Direct bellen met Workaway: (088) 934 34 30

Planon draait proef met bonus-malus leasebudget

planon

Planon

Planon helpt organisaties om hun bedrijfsprocessen rondom gebouw, mens en werkplek te stroomlijnen. Niet zo gek dus dat Planon rondkeek naar een partner om de mobiliteitskosten van hun eigen medewerkers beter beheersbaar te houden. Planon koos voor samenwerking met Workaway samen om te testen wat het effect is van een bonus-malus leasebudget op het reisgedrag van hun medewerkers.

Mobiliteitsbudget voor slimmere keuzes

15 medewerkers doen tijdens een pilot ervaring op met twee vormen van het mobiliteitsbudget. De medewerkers met een functionele leaseauto, zoals account- en salesmanagers, krijgen in die periode een Bonus Malus Leasebudget. Met dit maandbudget betalen ze de variabele kosten van hun leaseauto en andere vervoermiddelen. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het openbaar vervoer (mobiliteitskaart), tanken, bedrag per gereden kilometer en de Planon poolauto. Medewerkers met een arbeidsvoorwaardelijke leaseauto waarvan het contract per januari 2015 afloopt, krijgen in plaats van een nieuwe leaseauto een mobiliteitsbudget voor al hun woonwerk-, zakelijke-, en privéritten. Planon probeert medewerkers hiermee te inspireren om slimmere keuzes te maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor een kleinere leaseauto of vaker met het OV te reizen. Hebben ze budget over, dan krijgen ze daarvan de helft uitbetaald. Planon heeft ervoor gekozen om beide budgetten mee te laten groeien met de zakelijke kilometers die iemand maakt. De budgetbeperking geldt dus alleen voor het aantal woonwerk- en privékilometers die iemand maakt.

Pilot test nieuwe beleid

Met de pilot wil Planon ervaren of het nieuwe mobiliteitsbeleid met een nieuwe leasemaatschappij, variabele kilometerkosten en mobiliteitsbudgetten werkt. Zijn zij in staat om zo onze medewerkers te bewegen tot ander reisgedrag en voldoende kosten te besparen? De eerste resultaten zijn goed: Planon ziet dat de bonusmalus leaserijders hun ritten goed registeren, dat er slimmer wordt getankt en dat er progressie zit in het aantal treinreizen. Planon is tevreden over de implementatie en samenwerking tot nu toe.

Lees ook de ervaringen van andere klanten